A tudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak a védőoltások

A modern orvoslásnak és az innovatív gyógyszereknek köszönhetően az elmúlt közel fél évszázadban rengeteg súlyos, korábban gyakran halálos kimenetelű betegség vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyan kezelhetővé. Ezen belül is a betegséget megelőző oltásokat tekinthetjük a tudomány egyik legnagyobb vívmányainak. Talán kevesen tudják, de a tiszta ivóvízhez való hozzáférés mellett a védőoltások hozták a legnagyobb áttörést a fertőző betegségek elleni küzdelemben.

Jelenleg összesen 26 féle védőoltás évente emberek millióit óvja meg gyakran életveszélyes fertőzésektől világszerte, miközben a soha nem látott ütemben zajló gyógyszerinnovációnak köszönhetően 24 további új, súlyos betegségek ellen védő vakcina kifejlesztése áll végső, reményteli fázisban.
 
Magyarországon a nemzeti védőoltási program nemzetközi összehasonlításban is példaértékű. Az átoltottsági ráta 98 százalék feletti, és összesen 12 betegség ellen kapnak államilag finanszírozott védelmet a magyar gyermekek. Így többek között tuberkulózis, szamárköhögés, torokgyík, tetanusz, gyermekbénulás, rubeola, mumpsz, kanyaró, Hepatitis B, humán papillómavírus, pneumococcus és Haemophilus influenzae B baktérium ellen. A bárányhimlő elleni védőoltás 2019. szeptemberétől válik térítésmentesen elérhetővé a nemzeti oltási program keretében, míg a 2 év alatti gyermekek számára kiemelt támogatással, 300 forint dobozdíj ellenében elérhető a meningococcus C elleni védőoltás.

A magas átoltottságnak köszönhető nyájimmunitás az egész közösség számára fontos, hiszen a védőoltás beadásával nem csupán az adott személyt védhetjük meg, hanem a környezetében élő embereket is. Azokat, akik megkaptak egy adott betegség elleni védőoltást, elkerüli a fertőzés. Így minél több olyan ember van, aki be van oltva, úgy csökken az esélye a fertőzések terjedésének.

Az immunizáció azonban nem csak gyermekkorban, de egy egész életen át fontos. Ahogy Európa, úgy Magyarország népessége is idősödik, és az emberek egyre nagyobb része válik fogékonnyá az akár végzetes kimenetelű, de védőoltással megelőzhető fertőzésekre. Ezért élethosszon átívelő oltási programra lenne szükség.
 
Amíg a gyógyszerekkel betegségeket kezelünk, addig a védőoltásokkal megelőzhetjük a gyakran életveszélyes fertőzések, betegségek kialakulását. A védőoltásoknak köszönhetően egyes megbetegedéseket ma már csak a tankönyvekből ismerhetünk, azonban ha a prevenciós szemlélet háttérbe kerül, akkor ezek a megbetegedések újra akár járványszerűen is visszatérhetnek. A prevenció fontossága mellett kezdetektől elkötelezett Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ezért a hatóságok és szakemberek partnereként lép fel a védőoltásokkal kapcsolatos tények és értékek széleskörű terjesztésében. Ehhez a közös munkához kívánunk hozzájárulni az egyes, védőoltással megelőzhető betegségek kapcsán összeállított,  tájékoztató anyagokkal.