Mit érdemes tudni a rotavírus okozta fertőzésről?

A rotavírus a hasmenéssel, hányással járó megbetegedések leggyakoribb kórokozója világszerte. Leginkább a csecsemőket és kisdedeket veszélyezteti. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik. Az első rotavírus betegség jár a legsúlyosabb tünetekkel, és minél fiatalabb életkorban történik a fertőzés, annál gyakoribb a szövődményként jelentkező kiszáradás. A hat és huszonnégy hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek, és ebben a periódusban fordul elő a legtöbb rotavírus megbetegedés. Azért különösen veszélyes csecsemők esetében a rotavírus fertőzés, mert minél fiatalabb a baba, annál nehezebb a folyadékpótlás, és emiatt könnyen a kiszáradás súlyos formája alakulhat ki.

A rotavírus nagyon ragályos, ha a család egy tagja megfertőződik, akkor a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzi életkortól függetlenül. A betegség egyszeri átvészelése nem jelent biztos védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják a fertőzést, ha már egyszer átestek rajta. Felnőtteknél a betegség lefolyása általában enyhébb, kisgyermekkor után ritkán okoz súlyos kiszáradást. A rotavírust „demokratikus” vírusnak is nevezhetjük, hiszen gyakorlatilag az összes gyermeket megfertőzi világszerte, nemtől és szociális helyzettől függetlenül.

A rotavírus-fertőzés lefolyása, tünetei

Rotavírus fertőzés esetén rövid, pár napos lappangási idő után alakul ki a a gyakran heves vizes hasmenés és intenzív hányás, amely 3-7 napig is eltarthat, és gyakran magas lázzal jár együtt. Hányás és hasmenés naponta akár 8-20-szor is előfordulhat. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyebben felborul, mint a nagyobb gyermekeké.

Folyamatosan ügyelnünk kell a kiszáradás elkerülésére

A rotavírus-fertőzés hatására a folyadékvesztés fokozódik és megfelelő folyadékpótlás nélkül bekövetkezhet a kiszáradás. Az ürített vizelet mennyisége csökken, a bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak. A kutacs besüpped, a láz magasra szökik, tudatzavar, ritkán lázgörcs is kialakulhat. A hirtelen folyadékvesztés már néhány órán belül kiszáradáshoz vezethet. A folyadékpótlás ilyenkor kritikus fontosságú, ugyanakkor nagyon nehéz feladat, hiszen nem tudjuk megbeszélni egy ilyen kiskorú babával, hogy igyon. Ráadásul időnként még a nehezen megoldható, szájon keresztüli folyadékbevitel sem elegendő.

Súlyos rotavírus fertőzés esetén a csecsemők szervezetében a szájon át adott folyadékból szinte semmi sem marad meg. Ebben a helyzetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, minden perc számít.

Amennyiben a kiszáradást nem kezelik, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmus zavarhoz, és akár halálhoz vezethet. Míg a felnőtteknél a rotavírus fertőzés legtöbbször csak otthoni ápolást igényel, addig a csecsemők körében jóval gyakrabban van szükség kórházi kezelésre, amely során infúziós kezeléssel pótolják az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat. Nehezíti az infúzió bekötését, hogy a kiszáradás miatt nagyon nehéz vénát találni a kisbabákon. Gyakran ez csak többszöri próbálkozásra sikerül.

A rotavírus nagyon ellenálló és ragályos

A rotavírus okozta hasmenésben szenvedők nagy mennyiségű vírust ürítenek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt és a betegség elmúlását követően is. A vírus igen ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. A rotavírus kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön, egyéb tárgyakon napokig képes túlélni. Már néhány 10 db kórokozó elegendő a betegség kiváltásához. A rotavírus zárt közösségekben, (mint pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) leggyakrabban a szennyezett kezek által terjed emberről-emberre. Nem is szükséges közösségbe menni, akár az otthonunkba látogatók is magukkal hozhatják a fertőzést.

Kezelés

Jelenleg nincs oki kezelés a rotavírus-fertőzés gyógyítására. A rendelkezésünkre álló lehetőségek csak a tüneteket enyhítik, legfontosabb része a kiszáradás megelőzése illetve annak kezelése. A hasmenés megjelenésekor a szájon át történő fokozott megfelelő folyadékpótlás jelenti az elsődleges megoldást.[1]

Megelőzés lehetősége

A fertőzés esélye csökkenthető megfelelő kézhigiéniával wc-használat után vagy pelenkázást követően, de önmagában a higiéniai intézkedések nem elegendőek a fertőzés kivédésére. A szappanos kézmosás önmagában csak a vírusok 75%-át távolítja el, ezért utána magas alkoholtartalmú kézfertőtlenítő alkalmazása javasolt.[2]

A rotavírus-fertőzés hatékonyan védőoltással előzhető meg.[3] Hazánkban jelenleg forgalomban lévő védőoltások szájon át alkalmazott készítmények.[4] Ezek a védőoltások élő, gyengített kórokozót tartalmaznak. Az oltások 6 hetes kor után alkalmazandók, a teljes védettséghez két- vagy három dózist kell kapniuk a csecsemőknek, amit 24. vagy 32. hetes korig kell beadni, a vakcina típusától függően.

A vakcináció célja

  • a természetes fertőzéshez hasonló védelmet nyújtani,
  • minél hamarabb kialakítani a védelmet, a legelső, általában a leghevesebb tünetekkel járó fertőzés kivédése érdekében,
  • védelmet nyújtani a súlyos/kórházi kezelést igénylő rotavírus okozta megbetegedésekkel szemben.

 


[1] WHO position paper Weekly epidemiological record No. 5, 2013, 88, 49–64

[2] Dennehy PH. Rotavirus Infection: An Update on Management and Prevention, Advances in Pediatrics, Volume 59, Issue 1, 2012, Pages 47-74, https://doi.org/10.1016/j.yapd.2012.04.002

[3] Dennehy PH. Infect Dis Clin N Am 29 (2015) 617-635

[4]A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2019. évi védőoltásokról, https://www.antsz.hu/data/cms92651/VML2019_NNK_2019_05_08.pdf