TOROKGYÍK - DIFTÉRIA

Mi okozza a diftériát vagy más néven a torokgyíkot?

A diftéria kórokozója egy baktérium, a Corynebacterium diphteriae. A betegség súlyos tüneteiért a baktérium által termelt méreganyag, azaz toxin a felelős.

Hogyan terjed a diftéria (torokgyík)?

A garatban, torokban élő diftéria baktériumok cseppfertőzéssel, főként köhögés, tüsszentés útján terjednek emberről emberre. Ritkán szennyezett, rosszul gyógyuló, lepedékkel borított, fertőzött sebek váladéka is fertőzhet.

Milyen hosszú a diftéria (torokgyík) lappangási ideje?

A diftéria lappangási ideje rövid: 1-10 nap, átlagosan 2-5 nap.

Melyek a diftéria klinikai tünetei?

A kezdeti tünetek a megfázáshoz, meghűléshez hasonlítanak, melyet enyhe láz, torokfájás, hidegrázás kísérhet. Főként a hátsó garatfalon fekélyek, majd álhártya képződik. A légutakban megjelenő fehéres-kékes álhártya rekedtséget, hangadási képtelenséget és ugatásszerű köhögést okozhat. Hasonló elváltozások jelenhetnek meg az orrban, a gégében a szemeken, a hüvelyben és a bőrön is.

Melyek a diftéria lehetséges szövődményei?

A diftéria súlyos, szövődményes lefolyásáért főként a baktérium által termelt méreganyag, azaz toxin a felelős. A toxin hatására leggyakrabban szívizomgyulladás alakul ki, mely veszélyes szívritmus zavarhoz, sőt szívelégtelenséghez vezethet. Olykor méreganyag okozta idegi eredetű, átmeneti izombénulások jelentkezhetnek, melyek közül a légző izmok bénulása légzésleállást okozhat. A légzőizom bénulása esetén növekszik a másodlagos tüdőgyulladás kialakulásának esélye is.

A garatban és gégén tapadó álhártya kialakulása és leválása kapcsán is nyelési és légzési elégtelenséghez, fulladáshoz vezethet.

Mennyire súlyos betegség a diftéria?

A diftéria súlyos betegség, a betegek 5-10%-a meghal, sőt egyes korcsoportokban (5 év alatt, 40 év felett) a halálozás elérheti a 20%-ot is. 2012 és 2016 között az EU-ban összesen 216 diphteria esetet jelentettek, amelyből 134-et okozott C. diphtheriae. Az utóbbi 5 évben a C. diphtheriae esetek száma nőtt, különösen a betegség importált kután formájáé. Lettország az egyetlen európai ország, ahol a kórokozó endogén transzmisszióját megfigyelték. 2015-ben Spanyolországban, 2016-ban Hollandiában halt meg két oltatlan kisgyermek. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ, majd Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiban 2013 és 2018 között bejelentett eset nem található. 2019 őszén Ukrajna hazánkhoz közeli területein egy 20 esetet leíró diftériajárvány zajlott. A vírus cirkulációját az alacsony átoltottság tette lehetővé. A Magyarországra beutazók közvetítésével a "behurcolás" lehetősége mindig fennáll.

Hogyan állapítható meg a torokgyík?

A beteg torokváladékának (sebváladékának) laboratóriumi vizsgálata alapján igazolható a fertőzés. Tekintettel a betegség gyors lefolyására, klinikai gyanú esetén, az eredmény bevárása nélkül szükséges a terápia elkezdése.

Hogyan kezelhető a diftéria?

Torokgyík esetén antibiotikummal és a mérgező toxint semlegesítő ellenanyaggal, azaz antitoxinnal történő együttes kezelés szükséges.

Meddig fertőz a diftériában szenvedő beteg?

A beteg többnyire az antibiotikum kezelés megkezdését követően 48 órával már nem terjeszti a betegséget. Esetenként azonban, a betegek a megfelelő kezelés ellenére is torkukban hordozhatják a baktériumot. Az antibiotikum terápiát ennek megfelelően két negatív tenyésztési eredmény birtokában javasolják abbahagyni.

Diftériában szenvedő beteg közvetlen környezetében élő személyek védettségét ellenőrizni kell.

El lehet-e többször kapni a torokgyíkot?

Igen. Ezért a diftériából gyógyult személyt minél hamarabb védőoltásban kell részesíteni. Az itt szereplő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak.

Bővebb információért, kérjük, forduljon kezelőorvosához illetve egészségügyi szakemberhez.

forrás: www.sanofipasteur.hu

https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2016-diphtheria.pdf