TETANUSZ - MEREVGÖRCS

Mi okozza a tetanuszt vagy más néven a merevgörcsöt?

A tetanusz kórokozója egy baktérium, a Clostridium tetani. A betegség súlyos tüneteiért a baktérium által termelt méreganyag, a tetanospazmin nevű toxin a felelős. A baktérium oxigén jelenlétében nem szaporodik, spórákat képez, melyek nagyon ellenállóak a kémiai és fizikai hatásokkal szemben.

Hogyan terjed a tetanusz (merevgörcs)?

A baktérium spórái megtalálhatók számos háziállat ürülékében. A spórák a szennyezett földdel, főként szúrt sérülésen, szűk behatolási kapun át kerülnek az emberi szervezetbe. A seb oxigénmentes környezetében a spórák baktériummá fejlődve szaporodnak s e közben erős mérget - toxint - termelnek. A csecsemők köldökzsinór-csonkjukon keresztül is fertőződhetnek (tetanus neonatorum). A tetanusz emberről emberre nem terjed.

Milyen hosszú a tetanusz lappangási ideje?

A tetanusz lappangási ideje 3-21 nap, akár 90 nap is lehet; átlagosan 8 nap. Minél messzebb van a sérülés a központi idegrendszertől, annál hosszabb a lappangási idő. Minél rövidebb a lappangási idő annál gyakoribb a halálos kimenetel.

Melyek a tetanusz klinikai tünetei?

A baktérium által termelt toxin gátolja a gerincvelőben és az izom-ideg véglemezeken az ingerületátvivő anyag, az acetilkolin lebomlását, amely azért felelős, hogy a mozgató ideg az izomban összehúzódást váltson ki.

A betegség kezdetén jellegtelen általános tünetek, levertség, fáradtság, izzadás mellett leginkább izomfájdalmak, rángások jelentkeznek. Ezt követően a rágóizmok görcse miatt szájzár (trizmus) és a szemmozgató idegek érintettsége miatt kettőslátás és a nyakizmok merevsége alakul ki. Az izmok görcse gyorsan terjed fentről lefelé a hátizmokra, a hasizmokra és a végtagok izmaira. Végül a mellkas- és bordaközi izmok, majd a gégefő izmai és a rekeszizom is merevgörcsös állapotba kerülnek. A merevgörcsös epizódok 1-2 percig tartanak. Az ismétlődő, hirtelen kezdődő görcsrohamokat bármilyen enyhe inger kiválthatja.

A legerősebb izom-összehúzódások az egész test ívszerű homorulatát (opisztotónus) eredményezi. Az izmok felgyorsult anyagcseréje miatt magas láz jellemző, melyet magas vérnyomás és pulzusszám kísér. A rekeszizom és a légző izmok görcse végül halált okoz. Szerencsés esetben az izommerevség 3-4 hét alatt alulról felfelé haladva oldódhat.

Melyek a tetanusz lehetséges szövődményei?

Az izomgörcsök ereje miatt csonttörések és izomszakadások is kialakulhatnak. A gégegörcs, valamint a rekeszizom és a légző izmok görcse halált okoz.

Mennyire súlyos betegség a tetanusz?

Kezeletlen esetben három beteg közül kettő meghal. Napjainkban megfelelő kezelés mellett az esetek 10%-a halálos kimenetelű. Az Egyesült Államokban évente kb. 30 új eset fordul elő. Az Országos Epidemiológiai Központ, majd Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint 2013 és 2018 között Magyarországon évi 2-5 megbetegedést jelentettek, amelyekből évi 1-2 eset volt halálos kimenetelű.

Hogyan állapítható meg a tetanusz?

Minden sérülés első ellátásánál mérlegelni kell, hogy szóba jöhet-e a tetanuszfertőzés, valamint, hogy védőoltásban részesült személyről van-e szó, vagy sem.

A klinikai kép és a tünetek alapján állapítható meg a diagnózis.

A tetanuszos beteg sebzéséből vett mintából a baktérium gyakran nem is tenyészthető ki, ugyanakkor a nem beteg emberek bőréről is izolálható lehet a kórokozó.

Milyen sérülés esetén kell gondolni tetanusz lehetőségére?

Földdel, állati ürülékkel szennyezett, főként szúrt és mély sérülés esetén fertőződhet az ember. A Clostridium tetani a háziállatok, például a lovak bélcsatornájának normális flórájához tartozik, ezért különösen a mezőgazdasággal, állattartással, földműveléssel foglakozók, mélyre hatoló sérülések kapcsán fertőződhetnek.

Napjainkban fertőzés előfordulhat az önkezű és nem higiénikus testékszer beszúrás vagy önkezű tetoválás alkalmával, illetve rizikótényező lehet az intravénás droghasználat is.

Hogyan kezelhető a tetanusz?

A tetanusznak nincs oki kezelése. A baktérium ugyan penicillinre érzékeny, de sem az antibiotikum terápia, sem a tetanusz hyperimmunglobulin adása nem befolyásolja a toxinhatást. A kezelés az alapvető életfunkciók fenntartására és az izomellazulás biztosítására korlátozódik. Az acetilkolin izomgörcsöt okozó hatását izomrelaxánsokkal fel lehet függeszteni, ehhez gépi lélegeztetésre, intenzív osztályon való elhelyezésre van szükség.

A legjobb kezelés a megelőzés.

Mit jelent az újszülöttkori tetanusz?

Leginkább a köldökzsinór nem steril eszközzel történő elvágása kapcsán fertőződhet az újszülött. Anyai védettség hiányában ezek babák nem rendelkeznek anyai eredetű immunitással sem. Az újszülöttkori tetanusz a fejlett országokban ritka, de a világ fejlődő országaiban együttesen évente kb. 250 000 halálesetet okoz.

El lehet-e többször kapni a tetanuszt?

Igen! Attól, hogy valaki átesett ezen a betegségen, nem szerez védettséget, mivel nagyon kis mennyiségű toxin is elegendő a súlyos tünetek kialakulásához. Ezért a tetanuszból felgyógyultakat is védőoltásban kell részesíteni.

Az itt szereplő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak. Bővebb információért, kérjük, forduljon kezelőorvosához illetve egészségügyi szakemberhez.

forrás: www.sanofipasteur.hu