SZAMÁRKÖHÖGÉS - PERTUSSIS

Hogyan terjed a szamárköhögés?

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed emberről emberre.

Mi okozza a pertussist vagy más néven a szamárköhögést? 

A szamárköhögés kórokozója egy baktérium, a Bordetella pertussis. 

Milyen hosszú a szamárköhögés lappangási ideje?

A szamárköhögés lappangási ideje: 4-21 nap, átlagosan 7-10 nap.

Melyek a szamárköhögés klinikai tünetei?

A szamárköhögés típusos esetben jellegzetesen három szakaszban zajló betegség. Az első, „hurutos szakasz” 1-2 hétig tart, megfázásszerű tünetek jellemzik, melyet esetenként hőemelkedés, és főként éjszaka jelentkező köhögés kísérhet. Ezt követi a második, az ún. „paroxizmális szakasz", amelyre az 1-6 (akár 10) héten keresztül fennálló, hangos, húzó ("szamárordítás-szerű”) belégzéssel kísért, rohamokban jelentkező, kínzó köhögés jellemző. A köhögési rohamokat gyakran hányás követi. Fiatal, oltatlan vagy csak részben immunizált csecsemőkben a köhögési rohamok során légzésszünet (apnoe), ill. légzésleállás is beállhat. A harmadik, 2-6 héten át tartó gyógyulási, ún. „rekonvaleszcens” szakaszban a tünetek enyhülnek, majd fokozatos megszűnnek. A gyógyulást követően azonban még hónapokig bármely légúti inger vagy fertőzés kiváltotta köhögés szamárköhögésre emlékeztető lehet. Fiatal és idősebb felnőttek esetében a tünetek enyhébb formában jelentkeznek; gyakran az elhúzódó köhögés az egyetlen tünet. A beteg felnőttek fontos szerepet játszanak a fertőzés terjesztésében, különösen a még oltatlan vagy részlegesen oltott csecsemők körében.

Melyek a szamárköhögés lehetséges szövődményei?

Minél fiatalabb a beteg, annál nagyobb az esélye a szövődményes lefolyásnak. Leggyakrabban másodlagos baktérium okozta fertőzések jelentkeznek; minden huszadik betegben (6 hónapos kor alatt még gyakrabban) tüdőgyulladás alakul ki. Csecsemőkorban gyakrabban fordulnak elő idegrendszeri szövődmények; agyi érintettség és eszméletvesztéssel járó görcsös állapot (eclampsia) is felléphet.

Ritkább és enyhébb szövődmény csecsemőkorban a középfülgyulladás, az étvágytalanság, a fogyás és a kiszáradás. Felnőttek szamárköhögése esetén 5%-ban számíthatunk tüdőgyulladás, 4%-ban bordatörés kialakulására, ritkábban, súlyvesztés, vizelettartási panaszok, sérv, angina is előfordulhat.

Mennyire súlyos betegség a szamárköhögés?

A szamárköhögés igen súlyos lefolyású lehet, különösen fiatal csecsemőkorban. A kórházi kezelést igénylő esetek száma és a szövődmények gyakorisága az életkor előrehaladtával csökken.

A szamárköhögés bejelentendő fertőzés. Európában 2012-ben nagy járvány söpört végig, és azóta az esetek száma nem tért vissza a járvány előtti szintre. 2017-ben Európa 27 tagállamában 38000 laboratóriumban igazolt szamárköhögés esetett jelentettek. Az esetek majdnem felét 30 évesnél idősebbeknél igazolták, azonban előfordulási gyakoriság alapján az 1 évesnél fiatalabb korcsoport a leginkább érintett (53,9 eset/100000 fő). 2017-ben 3 esetben 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő halt meg, és további 4 esetben 70 évesnél idősebb egyén. Az ECDC aggasztónak találja, hogy az esetek 62%-át 14 évesnél idősebb fiatalok és felnőttek körében jelentették, mert ezek a csoportok a kórokozó hordozóiként megfertőzhetik a még nem oltható, fogékony csecsemőket, akiknél a betegség lefolyása a legsúlyosabb. Az Országos Epidemiológiai Központ, majd Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint Magyarországon 2017-ben és 2018-ban 15 ill. 23 új esetet regisztráltak, amelyek elsősorban az egy éven aluli csecsemők valamint a felnőttek és idősek korcsoportjában fordultak elő. Az elmúlt években haláleset nem történt.

Hogyan állapítható meg a szamárköhögés?

A diagnózis alapja többnyire a jellemző főbb panaszok és fizikális tünetek. A torok- és orrváladékban a kórokozó jelenléte mikrobiológiai módszerrel igazolható. A betegség késői szakaszában vérből, ellenanyag vizsgálattal utólag igazolható a fertőzés.

Hogyan kezelhető a szamárköhögés?

Szamárköhögés gyanúja esetén minél korábban antibiotikum (erithromycin, makrolid) adása szükséges. A terjedés megakadályozására a beteg közvetlen környezetében élők antibiotikum kezelése és vakcinációs státuszuk revíziója is szükséges.

A betegek többnyire kiegészítő ún. szupportív kezelést (pl. infúzió) is igényelnek.

Meddig fertőz a szamárköhögésben szenvedő beteg?

A szamárköhögésben szenvedő beteg a „hurutos” szakban és a köhögés első két hetében a legfertőzőbb. (kb. 21 nap)

El lehet-e többször kapni a szamárköhögést?

Újrafertőződés valószínűsége minimális, de előfordulhat. A fertőzést követően kialakult természetes immunitás kb. 7 éven keresztül véd; az ismételt fertőzés azonban nem a típusos pertussis tünetekkel, hanem elhúzódó köhögés formájában zajlik.

Más Bordetella alfajok (B. parapertussis, bronchiseptica és holmesii) és vírusok is létrehozhatják szamárköhögés tünetegyüttesét.

Az itt szereplő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak. Bővebb információért, kérjük, forduljon kezelőorvosához illetve egészségügyi szakemberhez.