Milyen betegség a sárgaláz?

A sárgaláz a vérzéses lázak közé tartozó, szúnyog által terjesztett vírusbetegség.

Mi okozza?

Kórokozója a sárgalázvírus. Vele rokon a a Dengue-vírus, a kullancs-encephalitis vírus, a nyugat-nílusi láz (west nile) vírus és a Japán B encephalitis vírus.

Terjedés:

A vírus az Aedes szúnyogok közvetítésével terjed.

Lappangási idő:

3-6- nap

Tünetek:

Az első fázist láz, kínzó fej- és izomfájdalom, hányinger, hányás, bradycardia jellemzi. A legtöbb esetben itt megáll a folyamat.
A betegek 15–20%-a 1–2 napos láztalanság után sokszervi károsodást mutat, sárgasággal, fokozott albuminürítéssel. A harmadik fázisban vérzéses tünetek (orrvérzés, véres hányás, bélvérzés) lépnek fel. Ennek a stádiumnak 50% a halálozása.

Előfordulása

Sárgalázzal fertőzött területek az északi 15° és a déli 20–30° szélességi fok között, a trópusi területen találhatók Afrikában és Dél-Amerikában. A vírus az Aedes szúnyogok közvetítésével terjed. Hazánkban a behurcolható trópusi betegségek közé tartozik, járványos terjedése kizárt. Behurcolt esetről nincs tudomás.

Kezelése

Jelenleg nem áll rendelkezése antivirális szer sárgaláz kezelésére.

Megelőzés:

Szúnyogriasztó szerek alkalmazásával, szúnyoghálóval, megfelelő ruházat viselésével és védőoltással. A sárgaláz elleni védőoltás élő, gyengített vírust tartalmaz.

Kinek javasolt a védőoltás?

A sárgalázzal fertőzöttnek nyilvánított területre (Közép- és nyugat-Afrika, Közép- és Dél-Amerika) utazók oltandók. A sárgaláz elleni oltás az egyedüli védőoltás, melyet kötelezően előír a WHO (Egészségügyi Világszervezet) az endémiás területen átutazóknak, oda vagy onnan érkezőknek.
2020-ben az alábbi országok követelik meg a beutazóktól az érvényes sárgaláz elleni oltást.

Mikor kell beadni?

Az utazás előtt legalább 10 nappal, mert az oltás a beadása utáni 10. naptól érvényes. A sárgaláz elleni oltást, a WHO – 2007-től érvényben lévő – előírása szerint kitöltött nemzetközi oltási könyvbe is be kell vezetni. Az utazó ennek felmutatásával igazolja, hogy érvényes oltással rendelkezik. Az oltást kizárólag az NNK által feljogosított oltóhelyek adják, és a nemzetközi oltási könyvet is csak ott tölthetik ki!

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?

Egy adag oltás életreszóló védettséget biztosít.

Oltási betegség

Az oltottak 5–15%-ában a vakcina beadása után a 4–7. napon fejfájás, levertség, hőemelkedés, nyirokcsomó-duzzanat mutatkozhat. Nagyon ritkán, főleg idősekben a vadvírus által okozott betegséghez hasonló tüneteket jelentkezhetnek az oltás beadása után, ezért az oltás indikációja mindig személyre szabott, az adott területen lévő valós kockázat és az oltandó rizikófaktora alapján!

Mikor nem lehet beadni?

Sárgaláz elleni oltás ellenjavallata a súlyos tojásallergia, várandósság (relatív), szoptatás, thymus-diszfunkció (csecsemőmirigy rendellenes működése), thymoma, immunhiányos állapot, 65 év felett mérlegelendő.

Forrás: 1) Felnőttkori védőoltások kézikönyve – Gyakorlati útmutató orvosoknak– szerk. Prof Dr. Mészner Zsófia / Sárgaláz elleni védőoltás fejezet, írta Dr. Jelenik Zsuzsanna (2019)