Milyen betegség az influenza?

Az influenza vírus okozta hirtelen kezdődő, légúti és általános tünetekkel járó fertőző betegség, amely szezonálisan - a föld északi féltekén október és április között – okoz tömeges megbetegedéseket.

Mi okozza?

Az influenzavírus okozza, amely A, B, C és D nemzetségekre sorolható. Az emberekben az influenza A és B vírusok okoznak súlyos megbetegedéseket. Az influenzavírusok genetikai állománya rendkívül gyorsan változik, akár egyik szezonról a másikra is. Változékonysága képessé teszi arra, hogy világjárványt okozzon.

Terjedés:

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. A vírus a fertőzött ember tüsszentése és köhögése során kibocsátott, láthatatlanul apró cseppekkel utazik, amelyet a környezetében lévő emberek belélegezhetnek.

Lappangási idő:

A lappangási idő rövid, 1–2 nap, a beteg ebben a tünetmentes periódusban már fertőz.

Tünetek:

Az általános tünetek között a leggyakoribb a magas, 38–39,5 °C láz, továbbá a levertség, hát- és végtagfájdalom, melyet gyakran fejfájás, fénykerülés kísér. A légúti tünetek – torokfájdalom, köhögés – kezdetben közepes súlyossággal jelentkezhetnek. A lázas periódus szövődménymentes esetben általában 4–5 napig tart. ezt követően még elhúzódóan megmaradhatnak a légúti tünetek. A gyengeség, verejtékezés, kimerültség néha hetekig eltarthat.
Az influenza fertőzések 30-50%-a tünetmentesen zajlik. A fertőzöttek ilyen állapotban is terjesztik a vírust.

Miért veszélyes betegség?

Szövődményként elsősorban tüdőgyulladás alakulhat ki.

• ezt okozhatja az influenzavírus, ekkor a láz 3–4 nap múltán nem csökken, a beteg állapota romlik, cyanosis, légzési elégtelenség lép fel, a mellkasi röntgent-képen kétoldali elváltozás látható.
• A tüdőgyulladás lehet bakteriális eredetű is, ekkor néhány napi láztalanság után romlik a beteg állapota, láza ismét felmegy, a mellkas röntgent-felvételen egyoldali beszűrődés látható.

Krónikus betegek esetén egy infuenza fertőzés az alapbetegséget is súlyosbíthatja.

Kik a veszélyeztetettek?

Az influenza a legsúlyosabb fertőzést és a legtöbb kórházi kezelést igénylő betegséget, halálesetet az idősek, várandósok, krónikus betegségben szenvedők és 5 évesnél fiatalabb gyerek körében okozza.

Hogyan kezelhető?

Az influenza kezelésére rendelkezésre állnak vírusellenes gyógyszerek. A vírusok mutációja miatt azonban számolni kell azzal, hogy rezisztenssé válhatnak a gyógyszerekre, így a legjobb megoldás az oltás általi megelőzés

Amit a védőoltásról tudni kell

A világon az első inaktivált influenzavakcinát 1941-ben törzskönyvezték az Egyesült Államokban, ami még csak egyetlen influenza A törzset tartalmazott. Az influenza vakcina fejlesztése folyamatos, hiszen lépést kell tartani az állandóan változó vírussal. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) minden szezonban nyomon követi a fertőzést okozó vírustörzseket és meghatározza azt a ma már négy (ill. három) influenzavírus törzset, amelyek a következő szezonban várhatóan a legtöbb megbetegedést okozzák majd és amelyeket a vakcinába javasol belerakni.

Megelőzés:

A WHO álláspontja szerint influenza ellen a leghatékonyabb megelőzési mód a védőoltás.

Kinek javasolt a védőoltás?

Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportokat javasolt oltani:

- 3 évesnél idősebb krónikus betegségben szenvedők,
- várandósok a gesztációs héttől függetlenül,
- azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik,
- rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben,
lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek,
- tartós szalicilátkezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a reyeszindróma veszélye miatt),
- 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

- egészségügyi dolgozók,
- ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói,
- az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek,
- tanárok.

Magyarországon minden évben 1,3 millió adag térítésmentes influenza vakcina áll rendelkezésre a fenti csoportokba tartozó emberek immunizálására.
Természetesen az influenza elleni oltás mindenkinek ajánlott, aki szeretné elkerülni a megbetegedést.

Mikor kell beadni?

Az influenza elleni védőoltást október és december között érdemes beadni, mivel azonban a szezon akár áprilisig is eltart, még érdemes januárban is oltani.

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?

Egy adag vakcina 6-12 hónapra szóló védettséget biztosít. Mivel a védőoltás összetétele szezononként változik, beadása minden évben javasolt.

Mikor nem lehet beadni?

A készítmény hatóanyagaival, bármely segédanyagával vagy az esetlegesen nyomokban jelenlévő maradványanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén.
Mérsékelt vagy súlyos láz vagy akut megbetegedés esetén az oltást későbbre kell halasztani.

Forrás:
1) Felnőttkori védőoltások kézikönyve – Gyakorlati útmutató orvosoknak– szerk. Prof Dr. Mészner Zsófia / Influenza elleni védőoltás fejezet, írta Dr.Jankovics István (2019)
2) Plotkin's Vaccines (Seventh Edition) 31 / Inactivated Influenza Vaccines - Author Joseph S. Bresee et al 2018, Pages 456-488.e21