Okosgyógyszer: tudományos gondoskodás

Okosgyógyszernek nevezzük azokat a készítményeket, amelyek jelentős, újszerű fejlesztési hátterükkel új terápiás lehetőségeket nyitnak meg a betegek számára, és az aktuálisan elérhető legmodernebb, leghatékonyabb megoldásokat képviselik. Nagy előnyük, hogy jobban és gyorsabban hatnak, kevesebb a mellékhatásuk, s ezzel is javítják a betegek életminőségét. Ezek a gyógyszerek tehát többet tudnak, azaz „okosabbak” és mindinkább figyelembe veszik a betegek élettani, kórélettani és genetikai paramétereit. Ezért nevezzük őket okosgyógyszereknek, megkülönböztetve őket a kevésbé hatékony szerektől.

Hogyan születik egy okosgyógyszer?

Az innovatív gyógyszeripari vállalatok folyamatosan végeznek kutatásokat és fejlesztéseket. Nem, vagy csak nehezen kezelhető betegségek esetén alkalmazható új hatóanyagokat, korszerűbb gyógyító terápiákat fejlesztenek ki. A rengeteg munkát, időt és pénzt igénylő folyamat végső célja az, hogy egészségünket minél tovább megőrizhessük, illetve mihamarabb visszanyerhessük. A gyógyszerinnováció hosszú, kockázatos és költséges folyamat, általában 1 000 000 potenciális molekulából mindössze egyetlen gyógyszer születik! Egy innovatív gyógyszer kifejlesztési költsége 2012-ben minimum 300 milliárd Ft volt, és körülbelül 10 évig tart, mire egy új hatóanyag gyógyszerként forgalomba kerül. A hosszadalmas fejlesztésre, a rengeteg vizsgálatra és tesztelésre azért van szükség, hogy olyan gyógyszereket kapjunk, amelyek hatékonyabbak és kevesebb mellékhatással rendelkeznek elődeiknél.

Mit nyújt egy okosgyógyszer?

A legnagyobb kincs az egészségünk! E kincs megőrzéséért dolgozik az innovatív gyógyszeripar. Ennek eredményeképpen az elmúlt 30-40 évben jelentős mértékben nőtt a várható élettartam és javult az emberek életminősége. Számos betegség vált kezelhetővé, gyógyíthatóvá (például a szív- és érrendszeri, a daganatos, illetve az anyagcsere-betegségek, a vírusos és fertőző gyulladások, tüdőbetegségek, az AIDS és a pszichiátriai kórképek), ezért jelentenek új esélyt az okosgyógyszerek. 2000 és 2009 között az OECD-országokban közel két évvel nőtt az átlagos várható élettartam, mely 73 százalékban az innovatív terápiáknak, azaz az okosgyógyszereknek volt köszönhető! Ezek a gyógyszerek minden esetben óriási áttörést hoznak, új fejezetet nyitnak a gyógyításban.

Az okosgyógyszer befektetés az egészségünkbe

A gyógyszerre költött pénz csak akkor térül meg, ha betartjuk az orvos tanácsait és a gyógyszer szedésére vonatkozó utasításokat, és nem károsítjuk az egészségünket dohányzással, túlzott alkoholfogyasztással vagy helytelen táplálkozással. Az okosgyógyszereket kizárólag az orvos írhatja fel, ezért érdemes megkérdezni kezelőorvosunkat az innovatív, okos megoldásokról, lehetőségekről. Az okosgyógyszerekkel kapcsolatosan további információk megtalálhatóak a www.okosgyogyszer.hu weboldalon.

 

Az OKOSGYÓGYSZER.HU oldalon megjelent cikkeink megtekintéséhez, kattintson ide!