Mi az innovatív gyógyszer?

A gyógyszer innováció az a folyamat, mely egy adott betegség kezelésére még nem létező, új terápiás előnyt biztosító hatóanyag kifejlesztésére és annak hatékony, valamint biztonságos alkalmazására irányul. Az innovatív gyógyszervállalatok a folyamat eredményeként még kielégítetlen terápiás szükségletekre adnak konkrét válaszokat, hozzájárulnak a gyógyszerkincs bővüléséhez, a gyógyítás fejlődéséhez. Az innovatív gyógyszerek az aktuálisan elérhető legmodernebb és leghatékonyabb megoldásokat jelentik a különböző betegségek leküzdésében, ezzel javítva a betegek életminőségét.

Az elmúlt 30-40 évben számos betegség (pl. kardiovaszkuláris, onkológiai, pszichiátriai, anyagcsere- és tüdőbetegség, AIDS) az innovatív gyógyszereknek köszönhetően vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé. Így mind az életminőség, mind a várható életkor korábban elképzelhetetlen mértékben nőtt. Becslések alapján a várható élettartam emelkedése 73%-ban az innovatív gyógyszereknek köszönhető (forrás: Lichtenberg, F. (2012): Pharmaceutical innovation and longevity growth in 30 developing OECD and high-income countries, 2000-2009.).

Az innovatív gyógyszerek kifejlesztése nagyon hosszú és költséges folyamat. 1 000 000 potenciális molekulából csak egy jut el a törzskönyvezésig!

Egy új hatóanyag átlagos K+F költsége 2012-ben minimálisan 300 milliárd Ft volt, ami meghaladja a magyar gyógyszerkassza éves költségkeretét, azaz azt az összeget, amellyel az állam a lakosság patikai gyógyszerellátását támogatja!

Az innovatív vagy más néven originális hatóanyagokat megszületésükkor szabadalommal védik le a gyártók, az oltalom ideje általában 20 év. Ez hosszú időnek tűnik, azonban a gyógyszerfejlesztés és a törzskönyvezés sok évet vesz igénybe, így a forgalomba kerüléskor sokszor már csak kb. 10 év van hátra a szabadalmi védettségből. A szabadalom lejárta után jelenhetnek meg a piacon a gyógyszer más cégek által előállított másolatai, amiket generikus gyógyszereknek nevezünk. Bár a generikus készítmények ugyanazt a kémiai hatóanyagot tartalmazzák azonos mennyiségben, lehetnek eltérések a hatóanyag előállításában vagy akár a gyógyszer fizikai formájában, illetve összetételében (segédanyagok). Továbbá, a generikus szer azonosságának igazolására szolgáló úgynevezett egyenértékűségi vizsgálatok egy bizonyos tartományban megengednek eltérést az originális készítményhez képest. Egy beteg kezelésekor, a gyógyszerválasztáskor ezeket a szempontokat is mérlegelni kell.

Az innováció konkrét gazdasági értékeket nyújt

Az innovatív gyógyszergyártók magyarországi szerepvállalása messze túlmutat a gyógyszerek biztosításán! Tagvállalataink a gazdaság és az egészségügy nagyon jelentős befektetői a Magyarországra hozott kutatások és klinikai vizsgálatok révén. Ezeken felül orvos-továbbképzéseket támogatnak, valamint segítik az egészségügyi intézmények működését árkedvezményekkel, gyógyszer-, eszköz- és pénzadományokkal. Ezen befektetések és támogatások mellett az innovatív gyártók munkahelyeket biztosítanak, árukat és szolgáltatásokat vásárolnak, részt vesznek a nemzetgazdaságban keletkező jövedelmek és hozzáadott értékek előállításában. Jelenlétükkel és tevékenységeikkel közvetve további munkahelyek fenntartását támogatják, és nagyon fontos szerepet töltenek be a kvalifikált egészségügyi személyzet itthon tartásában is.

A népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú betegségek jelentős része innovatív gyógyszerek nélkül nem kezelhető hatásosan és költséghatékonyan. Az egészségesebb állampolgár magasabb termelékenységet és nagyobb GDP-növekedést jelent! Egészségügyi szakértők becslései alapján megállapítható, hogy 1-gyel több egészségben eltöltött év 4% emelkedést hoz a GDP-ben (forrás: Ruger et al., 2001. In: IMF, 2004 p.11). A gazdasági növekedés alapja tehát az egészséges társadalom, melynek biztosításában az innovatív gyógyszerek kulcsfontosságú szerepet töltenek be.