Innovative Medicines Initiative (IMI) – Innovatív Gyógyszerek Kezdeményezés

„A megfelelő megelőzés és kezelés a megfelelő betegnek a megfelelő időben!” Ez a mottója a világ legnagyobb közszféra-magántőke kutatás-fejlesztési együttműködésének (PPP, public-private partnership), amit 2008-ban indított útjára az Európai Bizottság és az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA). Roch Doliveux, az IMI Irányító Tanácsának elnöke szerint: „Az egészség az elkövetkező évtizedek egyik fő gazdasági kihívása lesz Európában, és a megfelelő egészségügyi befektetések elengedhetetlenek az Európai Unió polgárai és gazdaságai érdekében.”

Az IMI az egészség fejlesztését tűzte ki célul. Főleg olyan innovatív gyógyszerek és terápiák fejlesztésének és betegekhez történő eljuttatásának felgyorsításán dolgozik, amelyek jelenleg még nem kielégített orvosi vagy társadalmi szükségletekre nyújtanak megoldásokat. Az IMI lehetővé teszi az egészségügyi kutatásokban kulcsszerepet játszó résztvevők − egyetemek, gyógyszeripar és más iparágak, tudományos közösségek, KKV-k, betegszervezetek, gyógyszerügyi hatóságok − közötti nemzetközi együttműködést. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, az EFPIA tagjaként támogatja az IMI célkitűzéseit és munkáját.

Összefogásra van szükség

Az élettudományok számos területén elért eredmények, az adatok digitalizálása és feldolgozása forradalmasítja a gyógyszerek fejlesztési folyamatát, továbbá megnyitja az utat a személyre szabott gyógyítás előtt. A finanszírozó számára ezek megtakarítást és költséghatékonyabb ellátást tesznek lehetővé. Mindezen új lehetőségeket egyetlen szereplő sem képes önmagában valóra váltani, ezért szükség van az egészségügy minden szereplőjének összefogására.

Az IMI-ben a projektek meghatározása és kidolgozása elsősorban a gyógyszeripar feladata, amely saját forrásait fekteti be. Az iparág pályázati felhívások segítségével választ partnereket a közszférából. Az így létrejövő PPP együttműködések dolgozzák ki a megoldásokat az adott projekt felvetéseire. Az Európai Unió közvetlenül az állami partnerek, a tudományos közösségek, a kormányzati ügynökségek, a kórházak, a betegszervezetek vagy KKV-k részére folyósítja a támogatását. Projektjavaslat az iparágon kívülről is jöhet, befogadásáról az EFPIA kutatási igazgatói csoportja dönt.

Az IMI az első ütemben 2, míg a 2014-ben indult második ütemben 3,3 milliárd eurót fordított, illetve fordít a gyógyszeripari innovációkra és arra, hogy a betegek minél gyorsabban minél hatásosabb gyógyszerekhez jussanak. Az IMI a világon ma létező legnagyobb kutatási együttműködés, amelybe 2014-ig több mint 6000 kutatót, 650 akadémiai és kutatócsoportot, 150 KKV-t, 409 gyógyszeripari teamet, 25 betegszervezetet és 17 hatóságot vontak be. Magyarország 9 programban volt jelen. Az IMI keretében 47 projektet indítottak, a legnagyobb befektetések oltóanyag-fejlesztésekbe, neurodegeneratív és autoimmun betegségek, valamint a diabétesz kezelési hatékonyságának javítása terén történtek.

Új stratégia határozza meg a folytatást

Az IMI2 új Stratégiai Kutatási Programja − a WHO által meghatározott prioritások alapján − a fejlesztéstől az alkalmazásig négy olyan fő területet jelöl ki, ahol az integrált megközelítés jelentősen hathat a fejlesztések sikerességének növelésére és az új gyógyszerek költségeinek csökkentésére:

  1. Célpont azonosítás és biomarker-kutatás
  2. Innovatív klinikai vizsgálati módszerek elterjesztése
  3. Innovatív gyógyszerek kutatása és fejlesztése
  4. Személyre szabott beteg-adherencia programok

Magyarország különösen a klinikai vizsgálatok terén tölthet be kiemelkedő szerepet a régióban, ha megragadja az IMI kínálta lehetőségeket. Az egészségipari innováció munkahelyeket teremthet és forrásokat hozhat Magyarországra. Mindenünk adott a sikerhez: az élettudományok területén meglévő hagyományaink, a kutatói szaktudás, az egészségbiztosítói adatbázis és a jogi környezet.