Sokezer magyar daganatos betegnek jelenthetnek új esélyt a társadalombiztosítási befogadásra várakozó legújabb terápiák

2022.02.04. | Kategóriák: Sajtóközlemények, Hírek

Könnyen javíthatók lennének a legújabb onkológiai terápiákhoz való hozzáférés esélyei

A 22 éve világszerte megrendezett Rákellenes Világnap 2022-24. évi jelmondata: Méltányos ellátást mindenkinek – a szakadék felszámolható. A kampány mottója nem véletlen. Miközben az onkológiában egyértelműen egy új korszak vette kezdetét, hiszen a rákos megbetegedések 5 évnél hosszabb túlélési aránya 15 év alatt 41 százalékkal nőtt világszerte, a legújabb terápiákhoz a betegek nem egyenlően férnek hozzá. A jelenleg is társadalombiztosítási befogadásra váró onkológiai terápiák mielőbbi engedélyeztetésével azonban számos újabb gyógyszeres kezelés válhatna elérhetővé sokezer magyar beteg számára.

A daganatos megbetegedéseket gyógyító gyógyszeres terápiák hatalmas fejlődésen mennek keresztül: napjainkban több mint 1800, kifejezetten onkológiai betegségek kezelését célzó új készítmény áll reményteli fejlesztés alatt. Csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult, és jelenleg több mint 200 ígéretes immunonkológiai fejlesztés zajlik. A modern készítmények eredményeit támasztja alá, hogy bár 2000 óta közel 50 százalékkal nőtt Európában a daganattal diagnosztizált betegek száma, a halálozási arány az új eseteknél lassabb tempóban nő. Ugyanakkor a kontinensen belül Magyarországon a legrosszabbak a daganatos betegségekkel összefüggő halálozási arányszámok: évente 35 000 honfitársunkat veszítjük el a rosszindulatú megbetegedések következtében.

Ennek a relatív hátránynak a leküzdését támogatja, hogy december végén – kétéves kihagyást követően – számos daganatellenes terápia nyert társadalombiztosítási támogatást. De ezen felül még további 75 új készítményt terjesztett fel befogadásra tavaly ősszel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, számos olyan indikációt lefedve, ahol a magyar lakosság egészségi mutatói kifejezetten rosszak nemzetközi összehasonlításban. Amennyiben ezek is bekerülnének a társadalombiztosítás által támogatott terápiák körébe, számos újabb onkológiai gyógyszeres kezelés válna elérhetővé sokezer magyar ember számára.

A végső döntésre váró terápiák majd fele valamilyen onkológiai eredetű megbetegedésre nyújt új megoldást” – fogalmazott dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. A szakember kiemelte: „a jelenleginél sokkal gördülékenyebb befogadási döntéshozatal révén újra éllovasokká válhatunk a visegrádi országok között, hogy a többi V4-es ország polgáraihoz hasonlóan minél több honfitársunk a lehető leghamarabb részesülhessen a legígéretesebb terápiában.”

Vissza