Egy este, ami Nekünk Szólt!

2017.12.07. | Kategóriák: Rendezvények

106 pályázat érkezett 5 kategóriában a 2017-es Nekem Szól! pályázatra. A pályázat fődíjasa az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza lett.

2017. december 1-jén pénteken délután zajlott a Nekem Szól! Egészségértés Díj ünnepélyes eredményhirdetése a Budapest Music Centerben. Az eseményen száztizennégyen vettek részt, a pályázók, a sajtó képviselői, az innovatív vállalatok vezetői, szakmai szervezetek vezetői, valamint az EMMI képviselői egyaránt képviseltették magukat. Az előtérben az este résztvevői megtekinthették a 15 legkiemelkedőbb pályázat plakátját, és a pályázó projektek szóróanyagaival és egyéb marketing eszközeivel is megismerkedhettek a jelen lévők. Betekintést kaphattunk az országos Mentőszolgálat jóvoltából az újraélesztés technikájába, és velünk tartott Szurikáta, az óvodásoknak szóló diabétesz program kabalaállata is. A pályázóknak kötetlen formában nyílt alkalma a kapcsolatépítésre, az eszmecserére. A programot a SwingGirls zenei programja színesítette.

A beküldött pályamunkák alapján kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon egyre többen foglalkoznak az egészségértés fejlesztésével, és örömteli, hogy ilyen sokféle módszertan alakult már ki. Egyre inkább a mai kor igényeinek és lehetőségeinek megfelelő kommunikációs csatornák kerülnek előtérbe. Ilyenek pl. a több tízezer emberhez elérő Facebook oldalak, amelyeken keresztül akár élőben is követhetőek egy ismeretterjesztő rendezvény előadásai; a tudnivalókat vizuálisan is bemutató videók, amelyekből Youtube csatorna is készíthető, az interaktív honlapok, amelyeken teszteket lehet kitölteni vagy játékos feladatokat lehet megoldani. A figyelemfelkeltő kampányok színterei is megváltoztak: ma már pl. bevásárlóközpontokban vagy zenei fesztiválokon igyekeznek elérni a célcsoportokat.

Thomas Straumits, az AIPM elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Az AIPM elkötelezett az egészségértés fejlesztése mellett, hiszen az alacsony egészségértés nem csak az egyén számára kedvezőtlen, de az egészségügyi rendszer forrásainak pazarlásához is vezethet. Egyesületünk 2015-ben kezdett az üggyel foglalkozni: elsőként készíttettük el az ország egészségértés kutatását, melynek eredményét számos helyen bemutattuk és amelyről elkötelezetten edukáljuk az egészségügy szereplőit. 2016-ban megalapítottuk az egészségértés díjat, és büszkék vagyunk arra, hogy idén is megannyi fantasztikus pályázat érkezett. Számos egyéb programmal is támogatjuk a magyar emberek jobb egészségértését, ilyen például a laikusoknak szóló www.okosgyogyszer.hu, vagy a betegszervezetek számára szóló ingyenes továbbképző program, a BETA (Betegszervezetek Akadémiája).”

Az Egészségügyi és oktatási intézmények kategória nyertese, egyben a Nekem szól! Egészségértés díj 2017 fődíjasa az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza lett, mely betegoktatási programjának audiovizuális továbbfejlesztésével pályázott.

Fotó: A Nekem szól! 2017 pályázat fődíját átveszi: dr. Ferenc Mária, az Országos Gerincgyógyászati Központ nevében.". Díjátadók: dr. Velkey György (Magyar Gyermekorvosok Társasága)  dr. Piilling János (Semmelweis Egyetem, docens, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője, a zsűri elnöke), és Thomas Straumits (AIPM elnök)

A nyertessel készült kisfilm megtekintése

Az Egészségügyi szakemberek kategóriában az első helyezést Dr. Dér Péter gyógyszerész nyerte el zárt, online tanácsadást végző Facebook csoportjával. Dr. Dér Péter több kollégájával azon fáradozik, hogy a modern eszközök nyújtotta gyors reagálási idővel tudja a hozzá fordulók kérdéseit a lehető legszakszerűbben megválaszolni.

Fotó: A Nekem szól! 2017 pályázat Egészségügyi szakember kategória nyertese: dr. Dér Péter, gyógyszerész.". Díjátadók: dr. Horváth- Sziklai Attila, (Magyar Gyógyszerészi Kamara, hivatalvezető)  dr. Pilling János (Semmelweis Egyetem, docens, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője, a zsűri elnöke), Dr. Ladányi Márta (EMMI, egészségügyiágazati koordinációs helyettes államtitkár) és Thomas Straumits (AIPM elnök)

A nyertessel készült kisfilm megtekintése

A Betegszervezetek kategóriában első lett a Ritka Betegek Országos Szövetsége egy olyan felvilágosító programmal, amely a ritka betegségekben érintetteknek és hozzátartozóiknak nyújt hiánypótló, evidencián alapuló tájékoztatást.

Fotó: A Nekem szól! 2017 pályázat Betegszervezeti kategória nyertese: Dr. Pogány Gábor (RIROSZ). Díjátadók: Koltai Tünde, (Betegszervezetek Országos Szövetsége, elnök)  dr. Pilling János (Semmelweis Egyetem, docens, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője, a zsűri elnöke), Dr. Pozsgay Csilla (OGYÉI, Főigazgató) és Thomas Straumits (AIPM elnök)

A nyertessel készült kisfilm megtekintése

A Társadalmi-, állami- és gazdálkodó szervezetek kategória nyertese az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az Alerant Zrt. Szív City – Te is lehetsz hős! projektje. A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait.

Fotó: A Nekem szól! 2017 pályázat Társadalmi-, állami- és gazdálkodó szervezetek kategória nyertese: Szív City projekt létrehozói- Tarmai Gábor (Alerant Zrt. Technológiai Igazgató), Dr. Lányi Boglárka (OMSZ), Fejes Marianna ( projekt ötletgazdája). Díjátadók:  dr. Pilling János (Semmelweis Egyetem, docens, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője, a zsűri elnöke) és Thomas Straumits (AIPM elnök)

A nyertessel készült kisfilm megtekintése

Az Újságírók és bloggerek kategóriában Balavány György újságíró érte el az első helyezést „Felvilágosító tevékenység a médiában az öngyilkosság megelőzésért” című pályázatával.

Fotó: A Nekem szól! 2017 pályázat Újságíró és blogger kategória nyertese: Balavány György, újságíró. Díjátadók:  dr. Holchacker Péter ( AIPM Igazgató), dr. Pilling János (Semmelweis Egyetem, docens, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője, a zsűri elnöke), Nógrádiné Tóth Erzsébet ( MÚOSZ Egészségügyi, Szociálpolitikai és Társadalombiztosítási Szakosztály, elnök) és Thomas Straumits (AIPM elnök).

A nyertessel készült kisfilm megtekintése

A pályázat különdíjasa: az EgészségKommandó. Az EgészségKommandó az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat egy az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszerben értékeli és lát el egy jelképes pecséttel, ezzel segítve elő, hogy előtérbe kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak.

A díjazott pályázatokról bővebben itt olvashatnak: www.aipm.hu/hu/palyazat

 

Vissza