Mit jelent az egészségértés kifejezés?

Az egészségértés azt jelenti, hogy az emberek milyen szinten képesek az egészségükkel kapcsolatos információkhoz hozzájutni, azokat megérteni és alkalmazni. Az egészségügyi információkhoz való könnyebb hozzáférés és az emberek egészségértési képességeinek fejlesztése alapvetően szükséges ahhoz, hogy az állampolgárok megfelelő döntéseket tudjanak hozni saját egészségükkel kapcsolatosan. Egy 2015-ös felmérés szerint Magyarországon az emberek felének problémás az egészségértési szintje.

Az egészségünkkel kapcsolatos információk megértése és használata általában sok nehézséget okoz:

  • az információk átadása bonyolult
  • a tudományos és orvosi szakzsargon nem érthető
  • megerőltető az egészségügyben való eligazodás, beleértve a szolgáltatók és szolgáltatások megtalálását és a szükséges adminisztrációt
  • műveltségi szinttől függetlenül az emberek számára nehézséget jelent az információk megértése, amikor a saját vagy szeretteik szorító vagy ismeretlen helyzetével néznek szembe

Az egészségértésbe történő befektetés gazdasági előnyökkel is jár

Az egészségértés fejlesztését szolgáló kezdeményezések nem azt a célt szolgálják, hogy felkeltsék az érdeklődést egy bizonyos szolgáltatás vagy gyógyszer iránt. Sokkal inkább egy olyan ügyről van szó, amely az egészségügy összes szereplője számára értékeket ad.

Egy jobb egészségértésű egyén egészségesebben él, jobban betartja a kezelési előírásokat, kevesebb krónikus betegségben szenved, egészségesebbnek érzi magát és tovább él. Az egészségértés tehát segíthet a kezelési eredmények és az egészségügyi ellátás hatékonyságának javításában.

Ezzel szemben a rossz, nem megfelelő egészségértés a megelőző ellátások és a krónikus betegségek kezelésének alacsonyabb szintű használatával, és magasabb mortalitással jár. Olyan problémák is felmerülnek, mint a hiányos szolgáltató-beteg kommunikáció miatti diagnózis- és gyógyszerelési hibák, rossz adherencia, újabb kórházi kezelések és egyéb komplikációk. A rosszabb egészségértéssel rendelkező betegek esetleg később fordulnak orvoshoz, amikor a kezelésük már nehezebben megoldható és költségesebb. Becslések szerint magasabb egészségértési szinttel az egészségügyi költségek 3-5%-a megtakarítható lenne, ez Magyarországon megközelítőleg 54-90 milliárd forintot jelentene éves szinten.

Európai fókusz

Az egészségértés ügye az Európai Unióban is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az EU olyan területeken fogalmazott meg teendőket, mint az eddigi egészségértéssel kapcsolatos kezdeményezések felmérése, Európai Bizottság-szintű kommunikáció a téma támogatására, az egészségértési kutatások kiterjesztése az összes tagországra, kutatási projektek támogatása, az EB Igazgatóságainak együttműködése, az egészségügyi szakemberek kapacitásainak fejlesztése, világszintű információcsere, online kommunikációs oktatás.

Az egészségértés szintje Magyarországon – kutatási eredmények itt!