EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations)

Az EFPIA (Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége) az Európában működő gyógyszeripart képviseli. 33 nemzeti egyesületi és 39 vezető gyógyszercég tagján keresztül az EFPIA 1900 olyan vállalat érdekeinek ad hangot Brüsszelben, amelyek elkötelezettek az egészséget és az életminőséget javító új gyógyszerek kutatásában, fejlesztésében és betegekhez történő eljuttatásában az egész világon. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) is tagja az EFPIA-nak.

Az EFPIA az eredményorientált, fenntartható egészségügyi rendszerek létrehozását támogatja Európában. Céljai közé tartozik a legjobb és legbiztonságosabb gyógyszerekhez való gyors és egyenlő hozzáférés megteremtése, az innováció értékeinek támogatása, a polgárok egészségügyi döntésekbe való bevonása. Az egészséges és produktív munkaerő Európa gazdasági növekedését és versenyképességét javítja. E célok elérése érdekében − Európa állampolgárainak érdekeit képviselve − az EFPIA elkötelezett az egészségügyi szereplőkkel történő együttműködések, a gyakorlati megoldások közös kidolgozása iránt. Az EFPIA olyan irányvonalakat támogat, amelyek javítják a közegészséget, növelik a gazdasági jólétet és gazdagítják Európa ipari és tudományos alapjait.

Az AIPM az EFPIA tagjaként folyamatosan részt vesz az EFPIA munkájában, a programok kidolgozásában és számos európai kezdeményezés magyarországi megvalósításában. Ilyen például a gyógyszerfejIesztések új megközelítésére irányuló IMI (Innovative Medicines Initiative, Innovatív Gyógyszerek Kezdeményezés) vagy a gyógyszeripar és az egészségügyi szakemberek közötti érték transzfer átláthatóságát célzó új Transzparencia Együttműködés.

Innovációval a betegekért, fókuszban az együttműködés

A gyógyszeripart a múltban többször kritizálták, miszerint csak kisebb jelentőségű előrelépéseket nyújtó gyógyszereket hozott piacra. 2014 a változás éve volt, az új rákgyógyszerek (immunonkológia) és a hepatitis C gyógyítására szolgáló szerek megérkezése fantasztikus hír volt a betegek számára. A költségvetési finanszírozók azonban nem készültek fel ezen áttörések befogadására. Ez rámutatott arra, hogy az innovatív szerekhez való gyors hozzáférés megteremtése érdekében más mechanizmusokra van szükség. A gyógyszeripar jelenleg is számos innovatív készítményt fejleszt a rák, a psoriasis, a cisztás fibrózis, a dementia, az Alzheimer-kór, a szívelégtelenség, a magas koleszterin és egyéb kardiovaszkuláris betegségek kezelésére. Új finanszírozási megoldásokra van szükség ahhoz, hogy az egészségügyi rendszerek kezelni tudják az új gyógyszerek piaci belépését, illetve biztosítani tudják a gyors hozzáférést. A gyógyszeripar képviselői együttműködnek a különböző döntéshozókkal e megoldások kidolgozásában.
Az együttműködés egyik tökéletes példája az IMI (Innovative Medicines Initiative), mely a világ legnagyobb közszféra-magántőke együttműködése (PPP) az élettudományok terén. Az EFPIA tagjai, a tudományos világ és az érdekelt vállalatok megosztják tudásukat, hogy a kudarcokból és a sikerekből tanulva felgyorsítsák az új terápiák kifejlesztését. Az IMI célkitűzéseinek megvalósítását európai uniós pénzügyi források is támogatják.
Az új üzleti modell tehát az együttműködésen alapul, amit az egészségügy kihívásai és a társadalom elvárásai alapján folyamatosan fejleszteni kell.